南方電網生產科研綜合基地 | gmp建筑師事務所

點擊收藏 [ 建立屬于你自己的在線項目數據庫,帶你一起進入知識管理時代 ]

现在上海基诺彩票吗 www.znmvpm.com.cn 640.webp.jpg

園區西南側視角 ? Christian Gahl

電力運營商南方電網生產科研綜合基地坐落在一片樹木繁茂的山丘之間。園區由gmp·馮·格康,瑪格及合伙人建筑師事務所設計,實現了建筑和自然的交融。建筑群由單體建筑與錯落的中庭構成,散布其間的小型綠化廣場、光庭和棧橋連接了各個實體空間,園區主樓和會議中心大樓獲得了獲得了LEED可持續性設計認證。

Embedded in a landscape of wooded hills, the head office ofthe second largest Chinese power network operator has been created in the southern Chinese metropolis of Guangzhou. The campus, which has been designed by the architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp), places the architecture at the heart of nature: the buildings—some of which feature an atrium—have been developed to LEED sustainability standard and create a sequence of landscaped plazas and atriums, which are linked via bridges and footpaths.


640.webp (1).jpg

設有中庭的主樓 ? Christian Gahl

640.webp (2).jpg

主樓前廣場 ? Christian Gahl

640.webp (3).jpg

樓入口大廳 ? Christian Gahl

主樓和會議中心大樓獲得了LEED-NC金級認證,同時整個項目還獲得了廣州2018年優秀工程設計一等獎?;匚揮諢破儀?/span>廣州科學城內,八座建筑散布在尖塔山腳下狹長的地塊之上,每座建筑均由正方形基本形體發展而來。建筑群由一個堅實的基座、通透的連接部分和一座仿佛懸浮其上的體塊組成。淺色橫向花崗巖立柱刻畫了建筑立面的整體形象,形成了建筑群造型語言的主題,因其具有一定的進深還起到了為室內空間遮陽的作用。煤黑色豎向框架與淺色花崗巖產生對比,幕墻框架內還集成安裝了遮陽窗簾,構成了一個散熱建筑外表皮。建筑室內空間的設計也選擇了相似的材料元素,園區、單體建筑不同功能區域均保持了一致的設計風格。

In addition to achieving LEED NC Gold certification for the main and conference buildings, the new campus of CSG China Southern Power Grid was awarded first prize in the category of Excellent Engineering Design 2018 in Guangzhou. The project is located in the Haungpu district and is part of Guangzhou Science City. The eight buildings are spread out along the elongated plot at the foot of the Zhu Mountain. All buildings have been developed on the basis of a square footprint. The clearly discernible and unifying conceptual design of the buildings consists of a solid plinth, a transparent joint, and the building volumes themselves that seem to be floating above. The appearance of the multi-layered facades is dominated by the light-colored, vertical granite uprights. They form the conceptual leitmotif, combining several stories into one unit, and—on account of their depth—also function as solar shading. Behind the uprights, the curtain wall provides the thermal envelope which, with its anthracite-colored construction, creates a contrast to the light-colored natural stone. The choice of materials is continued in the interior, creating a flowing transition from the outside into the buildings and between the different functions on the campus.

640.webp (4).jpg

園區中央廣場和下沉光庭 ? Christian Gahl

640.webp (5).jpg

設有中庭的辦公樓 ? Christian Gahl

園區的主入口位于南部的科翔路,一座大型的室外臺階和坡道直通主樓。主樓略微向地塊內退進形成一座寬大的前廣場。廣場上的水池將人們引導至建筑的內庭,其中一半部分位于雨蓬之下,構成一座入口前廳。會議中心位于西側香山路入口,其內設有600人會議中心以及展覽活動空間。其對面的建筑將作為企業檔案館使用。主樓以東的另兩棟建筑內設辦公室、研發和電力調度控制中心,它們與斜坡上的食堂建筑一起構成了園區的中心區域,若干下沉的陽光中庭令這里的空間別具吸引力。園區東側為體育設施以及員工宿舍,也可為訪客提供住宿。

The main access to the campus leads from Kexiang Road in the south via ramps and a large flight of steps to the largest of the atrium buildings. Owing to its slightly set-back position, a large forecourt iscreated in front of the main building. Reflective water features guide peopleto the inner courtyard, half of which is protected by a glass roof and forms an entrance hall. To the west, with direct access from Xianshan Road, lies the conference center, which accommodates an auditorium with 600 seats and additional exhibition and events facilities. The building opposite serves as the central archive for all of the company’s institutions located in Guangzhou. Two further atrium buildings to the east of the main building accommodate offices and research and logistics facilities. Together with the canteen building at the slope, they form the central area of the precinct, which features a number of courtyards sunk into the ground. To the east the campus features sports facilities and an apartment building for members of staff and visiting guests.


640.webp (6).jpg

連接食堂和辦公樓的空中連廊 ? Christian Gahl

640.webp (7).jpg

辦公樓前廳 ? Christian Gahl


設計競賽2011年一等獎

設計曼哈德·馮·格康和施特凡·胥茨以及尼古拉斯·博蘭克

競賽階段項目負責人西蒙·施艾特

競賽階段設計團隊何曉華,海倫娜·凱什爾,秦煒,提洛·賽門,徐吉,張璇

實施階段項目負責人延斯·福斯特

實施階段設計團隊揚·彼得·德莫,蓋旭東,伯恩德·格特曼,何曉華,海倫娜·凱什爾,連建,毛安德,潘昕,卡婭·普略茨,秦煒,西蒙·施艾特,克莉絲汀·碩耶爾,徐吉,葉可可,提洛·賽門

中方合作設計單位廣州市設計院

景觀設計Rehwaldt Landschaftsarchitekten, 德雷斯頓

結構設計施萊西貝格曼工程師事務所,斯圖加特

能源設計Happold Ingenieurbüro GmbH, 柏林

照明設計Lichtplanung Schlotfeld Lichtdesign, 柏林

業主中國南方電網有限責任公司

園區面積180694m2

總建筑面積356670m2

建設周期2011– 2016


Competition 2011—1st prize

Design Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Nicolas Pomr?nke

Competition project manager Simon Schetter

Competition design team He Xiaohua, Helene K?schel, Qin Wei, Thilo Zehme, Xu Ji, Zhang Xuan

Detail design project manager Jens F?rster

Detail design team Jan Peter Deml, Gai Xudong, Bernd Gotthard, He Xiaohua, Helene K?schel, Lian Kian, Andreas Maue, Pan Xin, Katja P?tzsch, Qin Wei, Simon Schetter, Kristin Schoyerer, Xu Ji, Ye Keke, Thilo Zehme

Partner practice in China Guangzhou Design Institute,Guangzhou

Landscape design Rehwaldt Landscape Architects, Dresden

Structural design schlaich bergermann and partners,Stuttgart

Energy concept Happold Ingenieurbüro GmbH, Berlin

Lighting design Schlotfeld Lichtdesign, Berlin

Client CSG China Southern Power Grid Co. Ltd

Site area 180,694 m2

GFA 356,670 m2

Construction period 2011–2016

640.webp (8).jpg

總平面圖 ? gmp Architekten

640.webp (9).jpg

主樓剖面,可見中庭和入口大廳 ? gmp Architekten

640.webp (10).jpg

首層平面 ? gmp Architekten


640.webp (11).jpg

四層平面 ? gmp Architekten


  相關推薦



評論


請 [登錄] 后評論

項目概況
  • 手機掃碼分享
   |   滬ICP備09047808號-12   |     现在上海基诺彩票吗   |     工商亮照